Pysanka (ukrainska påskägg) workshop

Den 2014/04/19 hölls det en kreativ kväll med att måla påskägg i Stockholm. Unga ukrainare i Sverige samlades tillsammans med andra intresserade för att lära sig och att lära dem andra hur man gör vackra pysanka och andra typer av påskägg enligt ukrainsk tradition. Pysanka är ett ukrainskt påskägg, dekorerad enligt vax-resist (batik) metoden. Ordet kommer från verbet “pysaty” (att skriva), eftersom mönstren inte är målade på ett ägg, men är skrivna med bivax. Alla mönster och färgval har egna symboliska betydelser. Pysanka är oftast gjorda för att ges till familjemedlemmar och respekterade utomstående. För att ge en pysanka betyder att ge en symbolisk gåva av liv, vilket är anledningen till att ägget måste förbli obrutet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *