Bandurakväll med Bohdan Shutka

Den 2014-08-15 anordnades det av ”Unga Ukrainare i Sverige” en musikkväll.
Den här gången har vi bjudit in Bohdan Shutka som kom och besökte oss enda från USA. Bohdan är en sällsynt musiker då han spelar på ”Bandura” som är ett nationellt ukrainskt instrument och är sällsynt i det moderna världen. Bandura har sex strängar över greppbrädan och sex eller flera strängar vid sidan av brädan, vilket gör att det är väldigt svårt att behärska instrumentet.

Vår gäst Bohdan Shutka är en amerikan med ukrainskt ursprung och född år 1995 i Ivano-Frankivsk, Ukraina. När Bohdan var 8 år gammal flyttade han tillsammans med sin familj till Buffalo, USA, där han även lärde sig att spela ”Bandura”. Han är numera medlem i Toronto & Kanadensiska Bandurist Körer, samt kyrkokörer av Buffalo och Toronto, samt så turnerar han över hela världen. Av besöksländerna finns bland annant: Kanada, USA, Tyskland, Frankrike, Österrike, Tjeckien, Schweiz och nu även Sverige. För tillfället studerar Bohdan i Hamburg, Tyskland.

Under kvällen har Bohdan spelat flertal kända ukrainska och en del moderna låtar, samt berättat många intressanta historier och fakta om det unika instrumentet. Vi på Unga Ukrainare i Sverige vill tacka Bohdan för hans skickliga spela och för att han ville uppträda för oss. Han är alltid välkommen tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *