Manifestation för fred.

Den 21 september 2014 firades den internationella “freds dagen” över hela världen. Kanske inte så stor sak att fira dock så betyder denna dag oerhört mycket för Ukraina och det ukrainska folket just nu. Striderna i östra Ukraina fortsätter och människor fortsätter att mista sina liv. Ukrainarna och deras väner världen över hade bestämt att göra manifestationer för att markera att de vill ha fred och att fred bör inte tas för givet.
Vi på Unga Ukrainare i Sverige kunde inte motstå att vara delaktiga i detta globala projektet och annordnade en manifestation för fred på Norrmalmstorget i centrala Stockholm.

Vädret var inte på vår sida den här dagen då det spöregnade precis när vi skulle börja manifestationen vilket nästan tvingade oss att ställa in hela eventet. Som tur så slutade regnet och över 50 människor dök upp för att delta i eventet.

Upplägget var följande: På en tavla skulle deltagarna lämna sina handavtryck med hjälp av gul och blå färger, tavlan i slutändan skulle omvandlas till en ukrainsk flagga. På en annan tavla skulle vem som helst få skriva vad fred betyder för honom/henne. Sedan skulle alla gemensamt med hjälp av blågula band lägga upp ett stort “FRED” i mitten av torget. Det hela avslutades med en gemensam marsch med flaggor och sång ända till Stureplan.
Under tiden har flertal gäster talat inför folkmassan.

Värd : Andriy Kachur (Unga Ukrainare i Sverige).

Amanda Lövkvist (Swedish International Liberal Centre) om vikten av liknande manifestationer samt hur mycket folk i Ryssland riskerar när de visar stöd för Ukraina.

Ulf Fågelhammar – om faror med den ryska imperialismen samt vikten av solidaritet.

Alice R Hallman (Måndagsrörelsen) om oron kring händelseförloppet i Ukraina samt det svenska stödet.
Alexandra Kavyn (Ukrainska Kvinnounionen i Skandinavien) om ukrainska diasporans sammarbete samt donation insamlingen Ukrainska Kvinnounionen i Skandinavien hade gjort för de drabbade i Ukraina.

Oleksander Bodryagov (Unga Ukrainare i Sverige) om olika sätt man kan hjälpa de drabbade i Ukraina, samt donation insamlingen som vi på Unga Ukrainare i Sverige hade gjort.

Vi vill tacka er alla som har deltagit och bidragit till att möjliggöra detta event. Vi ses snart igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *