Underhålla trädgårdsmöbler i teak? Det är så man gör det!

 

Teak är ett vackert material. Träets varma färg utstrålar mysighet och lyx och gör trädgården till en trevlig plats att koppla av. Men även när teaken är vittrad och den får en silvergrå färg förblir det ett elegant material som inte är sämre än andra trädgårdsmöbler. Teak är en fet träsort, eftersom det finns hartser och oljor i träet. Detta gör det till en idealisk träsort för trädgårdsmöbler, eftersom det är särskilt motståndskraftigt mot väder, mögel och röta. Dessutom är det en stark träsort som kräver lite underhåll och som dessutom är väldigt tålig.

Trädgårdsmöbler i teak passar in i alla trädgårdar. Ett komplett trädgårdsset av teak ser bra ut, men teak kan även kombineras med andra material. Detta återspeglas ofta i stilfulla kombinationer av ett rymligt och robust trädgårdsbord i teak med några lyxiga trädgårdsstolar i aluminium. Men för att hålla denna vackra teakmöbel i optimalt skick och njuta av den i många år framöver behöver teak viss skötsel och underhåll. Texten nedan innehåller ett antal tips för att korrekt underhålla dina vackra trädgårdsmöbler i teak.

Rengöring av trädgårdsmöbler i teak; en bra tvätt för att återfukta och skydda
Teak gör bra att ge möblerna en bra tvätt minst en gång om året. Detta tar bort eventuella avlagringar och matar teakveden. Det är viktigt att träet är helt blött. Detta kan göras genom att vänta på att en kraftig regnskur ska göra jobbet åt dig eller genom att själv blöta möblerna med en trädgårdsslang, hink eller vattenkanna. Se till att du inte använder högtryckstvätten som kan skada teakveden eftersom den sprutar bort träets mjuka delar och orsakar irreparabel skada. Efter vätning kan du rengöra dina teakmöbler med en ljummen lösning av grönsåpa, läsk eller ett speciellt teakrengöringsmedel. Med en borste eller skursvamp måste du borsta med säden, varefter du måste skölja den väl med vatten. Grönsåpa är ett mirakelmedel för underhåll av teakmöbler utomhus. Med en lösning av grönsåpa är dina trädgårdsmöbler i teak väldigt lätta att rengöra, grönsåpa tar bort fettfläckar och den ger även ett extra skyddande lager på teaken.

Naturlig grånande eller föredrar du originalfärgen?
Teak är känt för att vittra under påverkan av ljus och syre. Träet får då en silvergrå färg. Denna grånande kan till och med ske inom några veckor efter att du köpt dina teakmöbler. Även om denna missfärgning uppskattas av många, skulle vissa föredra att behålla den ursprungliga färgen. Detta kan göras genom att regelbundet rengöra teak och behandla teakmöblerna genom att mata och skydda den med en teakolja. Det är bäst att börja med detta direkt efter inköp av utemöbler i teak.

Teakolja för trädgårdsmöbler; hur jobbar du då?
För att behandla dina utemöbler i teak med teakolja måste du först rengöra möblerna enligt beskrivningen ovan. Därefter ska teakveden vara helt torr. Detta görs bäst på en solig dag. Om träet inte är torrt uppstår mörka fläckar efter oljning. Du kan sedan applicera teakoljan med en luddfri trasa. Gnid in oljan väl med kornriktningen och glöm inte hörnen och sprickorna. Låt oljan dra in så är den torr efter 4 till 8 timmar. Du kan eventuellt upprepa denna teakoljebehandling en gång till för ett ännu bättre skydd mot väder och åldrande. För att skydda ögonen och huden kan du bära skyddsglasögon och handskar. Och för att spilla teakoljan är det bra att placera en presenning under relevanta trädgårdsmöbler.

Rengör trädgårdsmöbler i teak? I den här artikeln kan du läsa allt om underhåll av trädgårdsmöbler i teak.

Kan teak stå utomhus?
Kan teak stå utomhus är en vanlig fråga. Vi förklarar det för dig. Eftersom teak naturligt innehåller harts och oljor är det en fet träsort. Detta gör träet väderbeständigt och idealiskt för användning av utemöbler i teak. Det är därför inga som helst problem att lämna teakmöblerna ute året runt. Men för en längre livslängd är det bättre att förvara trädgårdsmöbler i teak inomhus eller ställa dem under lä under hösten och vintern, eller när det kommer att regna en längre tid. Om detta inte är ett alternativ kan teakmöblerna helt enkelt stå kvar där de är.

Täck inte trädgårdsmöbler i teak med ett överdrag
Täck inte trädgårdsmöbler i teak med ett överdrag. Där ett överdrag skyddar andra trädgårdsmöbler mot fukt och UV-strålning, ser det med teak till att teaken inte längre kan andas. Fukt samlas under locket och detta skapar fula fuktfläckar i locket

Leave a Reply

Your email address will not be published.