Beskär passionsblomma: hur och när beskär du en passionsblomma?

 

Passionsblomman är en buske som kan växa kraftigt och kan nå en höjd av 5 meter under gynnsamma förhållanden. Växten är infödd i Amerika. Blommorna är blåvita och har en mycket komplex struktur. När växten fördes till Europa sågs Kristi lidande symboliseras i blommorna, namnet härstammar från det. Blommorna blommar bara en dag, men nya dyker upp hela tiden under sommarmånaderna. Busken utvecklar också frukt, även om dess smak kanske inte tilltalar alla. De är goda ätbara när de blivit orangeröda och mjuka. Insekter njuter mer av blommornas nektar och är frekventa besökare.

När beskär man en passionsblomma?
Det är bäst att beskära passionsblommor som står i öppen mark på våren, under en period då nattfrost inte längre förväntas. Busken hålls också ofta i en balja i vårt land. Då är det bäst att beskära innan plantan tas in inomhus. Detta är vanligtvis efter blomning i september eller oktober.

Hur beskär man en passionsblomma?
Det är viktigt vid beskärning att du först tar bort alla döda och skadade grenar. Passionsblomman håller sig grön på vintern, så se till att du inte missar några grenar. Passionsblomman behöver sol för att växa och blomma bra. Ta också bort grenar som korsar varandra och blockerar solljuset. Var noga med att inte lämna de gröna skotten när den nya tillväxten och blomningen börjar där. Efter beskärning kan busken använda lite gödsel. Om du vill ha lite fler tips om att beskära en passionsblomma, se instruktionsvideon på Youtube.

Vilka verktyg är lämpliga för att beskära en passionsblomma?
Passionsblomman blir träig när den växer sig större och äldre. Då är en beskärningssax som du kan applicera kraft på med båda händerna en bra idé. För mindre tungt arbete räcker det med en stadig och vass beskärningssax. En klätterväxt, särskilt om den har växt över huvudet, kan ibland orsaka problem vid beskärning om du gör det utan ordentliga förberedelser. En stege eller steg är helt enkelt mer bekvämt.
Passionsblomman kommer från ett mildare klimat än vårt. Vanligtvis tål en buske inte temperaturer lägre än -5°C. Om busken inte står i lä kan avsevärda frostskador uppstå. Det finns nu även sorter som har fötts fram för att klara mer frost, men det är fortfarande ett problem. Växten klarar sig bra på en solig plats och är inte så krävande. Du måste fylla på under torra perioder. Att ta bort de förbrukade blommorna säkerställer extra blomning men begränsar bildandet av passionsfrukten. Med fröna från dessa frukter kan du odla nya passionsblommor. Det är ett jobb för entusiasten med gröna fingrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.