Beskärning av Viburnum: Hur och när ska man beskära en snöboll?

 

En av de mest slående buskarna i den holländska trädgården är kanske viburnum, även känd som snöboll. Inte nog med att denna buske ofta förblir grön på vintern, det finns också en sprudlande blomning under den säsongen. Klasarna av vita blommor liknar en snöboll och det är därför busken har sitt smeknamn. Det finns nu många sorter till salu, inklusive följande. Om du vill ha en viburnum i en liten trädgård, överväg en stam.

Olika typer av viburnum
Viburmum tinus: en stark buske som även klarar sig bra vid kusten. Blommorna är vita eller ljusrosa, bären mörka.
Viburmum davidii: Denna buske håller sig lägre än de andra sorterna och visar elfenbensblommor. Bären är vackert mörkblå
Viburmum opulus: med smeknamnet Gelderse rose. Denna art har också vita skärmar, men bären är röda till färgen.
Viburmum bodnantense gryning: cirka 2 till 2,5 meter hög, denna snöboll har rosa blommor som ändras till ljusrosa.
Viburmum rhytidophyllum: en av de större buskarna som överraskar med gula eller ljusrosa blommor. Bären är först röda men blir nästan svarta.
Viburmum plicatum: den japanska snöbollen anses vara en av de vackraste eftersom den verkar bestå av golv. Blommorna är vita och på hösten får löven en varmröd färg.

Viburmum burkwoodii: de vita blommorna har en sprudlande doft och busken förblir grön på vintern. Den kompakta formen gör denna buske till en tillgång.

Viburmum bodnantense: detta är den klassiska vintersnöbollen. Lila bär bildas efter blomningen.
När ska man beskära viburnum?
Plantan bör beskäras efter blomningen, vilket vanligtvis betyder på våren. Den rika blomningen av snöbollen är möjlig eftersom busken börjar bilda knoppar mycket tidigt för den nya säsongen. Så se till att beskärningen sker innan knopparna bildas.

Hur beskär man en snöboll?
Att beskära viburnum är verkligen inte svårt eftersom busken naturligtvis förblir snyggt kompakt. Blomning är också möjlig utan mycket beskärning. Noggrann beskärning är möjlig för att behålla formen och om busken blir för stor. Se till att behålla buskens vackra form.

Leave a Reply

Your email address will not be published.