Beskärning av jasmin: Hur och när beskär man en toskansk jasmin?

 

Den toskanska jasminen (trachelospermum jasminoides) är en juvel i din trädgård. Denna entusiastiska klättrare kan nå en höjd av 5 meter om förutsättningarna är de rätta. Krypan klarar sig bra om du använder ett verktyg som trådnät som jasminen kan hålla fast vid. Med tanke på medelhavsursprunget är en plats i solen, till exempel en södervägg, en bra idé. Belöningen för god vård är en vacker blomning med doftande vita blommor som kan fortsätta från juni till sensommar.

När ska trachelospermum jasminoides beskära?
Man beskär jasminen på våren när frosten har gått över. En vild växt behöver extra beskärning för att föryngras. Under säsongen kan du göra lite lätt beskärning för att behålla formen. Det finns flera sorter av jasminen till salu idag, inklusive sorter med gula blommor. På en beskärningskalender kan du se den bästa tiden att beskära din jasmin.

Hur beskär man en toskansk jasmin?
En äldre växt blir snabbt vedartad. Om du ska beskära kan du beskära dessa vedartade huvudgrenar lite bakåt. Var noga med att inte ta bort de nya rankorna eftersom jasminen kommer att blomma på dem. En toskansk jasmin är måttligt härdig men kommer att ha det svårt om temperaturen sjunker under 10°C. Efter en sträng vinter blir det ofta frostskador. Ta bort alla grenar som drabbats av frosten. En helt frusen jasmin kan ofta återhämta sig.

Vilka verktyg använder du för att beskära toskansk jasmin?
Eftersom denna klätterväxt snabbt utvecklar vedartade grenar är vassa och robusta sekatörer det rätta verktyget. Gör det enkelt för dig själv genom att använda bra verktyg så att du inte behöver lägga mycket extra kraft på tuffa grenar.
Du kan även använda en toskansk jasmin som marktäckare, men tänk på att jasminen inte är en riktigt snabbodlare.
Jasmin ser man ofta i naturen i de södra länderna i Europa, men denna växt kommer ursprungligen från Asien. Det är inte känt när det fördes till Europa,

En buske med jasmin doftar underbart och håller i många månader. Doften är givetvis avsedd för insekter och humlor och svävflugor är stamgäster under den sprudlande blomningen.

Jasmin används främst i vårt land för att täcka staket, ofta med ett växande hjälpmedel. Eftersom jasminen tar tid att växa är det klokt att ta cirka 3 plantor per linjär meter.
Även om den toskanska jasminen inte förlorar sitt blad på vintern och är en vintergrön, uppstår ofta en röd missfärgning på vintern. Detta gör busken ännu mer dekorativ under den kalla årstiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.